Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #12. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Welcome mr Wolfströme!

Richard Wolfströme är prisbelönt brittisk designer med placemaking som specialitet. Placemaking handlar om hur en plats får sin identitet genom känslor och berättelser.

Richard föreläser på vårt seminarium den 11 maj, men det är inte hans första besök i Västerås. Han känner till staden väl, och menar att Västerås har stor potential att skapa en egen unik identitet:

-Västerås is a wonderful well-connected city surrounded by natural beauty. I admire the city’s ambition, its great ideas and its vision for the future. The people of Västerås clearly have pride for their city and whenever I visit I very much enjoy the community spirit that is so evident. With all the possibilities to tell the Västerås story, the potential is very exciting.

Foto: Jim Stephenson

Bilden ovan visar ett grafiskt porträtt av Nelson Mandela, som skapats av ord och meningar från Mandelas egna texter. Porträttet sitter på en vägg i "the Foundry" i London, en arbetsplats och mötesplats för människor engagerade i rättvisa och social hållbarhet, där Richard Wolfströme har stått för designen. Byggnaden pryds av citat från kända människorättskämpar, som valts ut i en omröstning bland boende i närområdet.


Vad är bäst med innerstaden?

Under några månader har det funnits möjlighet att svara på en enkät om innerstaden. Närheten, restaurangerna, Mälaren och Lögarängen verkar vara det som västeråsarna uppskattar mest med sin innerstad.

Över 300 västeråsare har svarat på enkäten, ett engagemang som gläder projektets kommunikatör Mari Kedevik:

- Vi trodde aldrig att det skulle vara så många som ville delta, det är jätteroligt och det visar på att det finns ett stort engagemang för vår innerstad.

En av frågorna handlade om vad som är bäst med innerstaden. Mari har skapat ett ordmoln av de ord som förekommer mest frekvent i svaren. Där ser vi att närheten är viktig för västeråsarna liksom tillgången till gröna och blå värden som Mälaren, Lögarängen, Svartån och stadens parker. Restaurangerna och kulturutbudet är också uppskattade. Nu går arbetet vidare med att analysera svaren mer på djupet, berättar Mari.


Hej Markus Holmberg!

Markus Holmberg, du är kaplan i Västerås domkyrka och medlem i fokusgruppen.

Vilken är din favoritstad i världen, och vad gör den staden speciell?

Miami – eller egentligen Fort Lauderdale. Susande palmer, ljuvligt väder (i alla fall på vintern, då vi reser dit) och öppna, vänliga människor är en svårslagen kombination. Här finns allt, utom traditionella sevärdheter – men såna har vi ju gott om här hemma.  

Vad gör Västerås innerstad unik?

Domkyrkan förstås! En av Sveriges, och därmed en av världens, allra förnämsta kyrkobyggnader. Inte bara en attraktion utan också en samlingsplats, fylld av aktivitet, och ett av stadens viktigaste vardagsrum, öppet varje dag, året runt.

Innerstaden om 50 år, hur ser den ut?

Svårt att veta om vi kommer att uppskatta den då hundraåriga bebyggelsen från 1960-talet lika mycket som vi idag värdesätter husen från sekelskiftet 1900… Och frågan är om de är av sådan teknisk kvalité att de ens finns kvar. Kommunikationerna tror jag kommer att ha förändrats mycket – bullriga gator är ett minne blott.

Vad berättar du om Västerås innerstad för en person som aldrig besökt Västerås?

Självklart att Västerås är en av Sveriges allra äldsta städer, med en fantastisk historia. I Västerås föddes det moderna Sverige, när biskop Rudbeckius på 1600-talet tog itu med frågorna som vi idag sammanfattar med orden ”vård, skola, omsorg”.

Om innerstaden hade en färg, vilken skulle det vara?

Givetvis tegelröd. Den färgen har mött, och möter, västeråsare och besökare genom alla tider och i alla livssituationer: Den medeltida domkyrkan, ASEA:s byggnader, Punkt-huset.

Seminarium 11 maj: Innerstaden som mötesplats

Välkomna till Expectrum, the Hub, onsdagen den 11 maj kl 18.00-21.00. På programmet står bland annat konst, design och social hållbarhet. Anmäl dig gärna till anna.jagvald(a)vasteras.se, men det går också bra att bara dyka upp.


Ska vi ta en folkhemstur?

Niklas Ulfvebrand och Rebecca Svensson, båda historiker med ett brinnande intresse för modern historia, deltar i seminariet den 11 maj. Vi kommer att få följa med på en 1900-talsresa och se hur Västerås innerstad växer fram, med fokus på människorna och folkhemsbygget. Niklas och Rebecca driver tillsammans Folkhemsturen, som kör guidade bussturer i Västerås.


Gamla gardet tycker om sin innerstad

Projektledare Anna Jägvald besökte Gamla Gardet, en förening för aktiva äldre Socialdemokrater. Det talades bland annat om äldreperspektivet, om järnvägen som barriär i innerstaden och om Svartåstråkets potential.

Foto: Brage Lundström

-I Gamla Gardet finns många kompetenser representerade vilket märktes i diskussionen, säger Anna. Tack Gamla Gardet för alla era idéer!


Hångelbänk på Sigmatorget - en idé som blev verklighet

Har du suttit på hångelbänken ännu? Sedan ett knappt år står den formsköna bänken placerad på Sigmatorget, redo att värma din rumpa.

Det var i samband med att Västerås city blev årets stadskärna 2013, som Maria Fors, VD för Citysamverkan kom med idén att sätta upp en bänk för att permanenta minnet av allt härligt hångel som ledde fram till utmärkelsen.

Ett bra exempel på hur idéer blir verklighet i Västerås


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.