Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #11. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

11 maj: Innerstaden som mötesplats

Det andra seminariet i Tyck om din innerstad går av stapeln den 11 maj kl 18.00 på Expectrum. Ämnet för kvällen är "Innerstaden som mötesplats".

Kvällens huvudtalare är Richard Wolfströme, prisbelönt brittisk designer med placemaking som specialitet. Placemaking handlar om hur en plats får sin identitet genom känslor och berättelser.

Vad kan Domusvaruhusens utveckling berätta om oss? Historikerna Niklas Ulfvebrand och Rebecca Svensson från Folkhemsturen tar oss med på en spännande resa där Västerås innerstad växer fram.

Foto: Pia Nordlander, BildN

Vem äger egentligen det offentliga rummet? Under seminariet får vi också höra Tony Lorenzi, lokal konstnär med gatukonst som specialitet. Victoria Walldin från White arkitekter pratar om social hållbarhet, om hur staden blir en mötesplats för alla.

Dessutom blir det interaktiva övningar, så ta med din smarta telefon om du har en. Vi bjuder självklart på fika.

På vårt event på webben finns den senaste informationen om seminariet. Anmäl dig gärna, på Facebook eller via e-post till anna.jagvald(a)vasteras.se, men det går också bra att bara dyka upp.


Skateboard i innerstaden - idéer som blev verklighet

En betonggrop med böljande former och branta kanter, vad kan man ha en sådan till? Åka skateboard, förstås. Efter en idé från en engagerad skejtare byggs nu Västerås nyaste mötesplats på Lögarängen.

Allt började för nästan tio år sedan när Melkertorget skulle göras om. Oscar Christenson, som länge varit engagerad i skateboardens plats i stadsrummet, tog kontakt med staden och ville ha en arkitektur som fungerade för både skateboardåkning och "vanliga" citybesökare.

I dialogen började man betrakta skateboard som ett levande element som tillförde stadsbilden liv. Melkertorget fick bland annat bänkar som tillät åkning. Oscar Christenson berättar: 

-Det här var någonting väldigt nytt i skateboard-Sverige. Jag ser det här beslutet som ett modigt och modernt sätt att se till invånarnas önskemål.

Skateboardsporten har kommit en lång väg och blev nyligen upptagen i Riksidrottsförbundet, berättar Oscar vidare. Löga skejtpark är ytterligare ett bevis på denna utveckling. Skateboardåkare har varit delaktiga i projektet från start. Parken innehåller allt från bowls, banks och quarterpipes till en liten flatyta. Den färdigställs nu i vår och kommer att öppna i juni. Ett exempel på hur idéer blir verklighet i Västerås.

 

Fastighetsägarna tycker om sin innerstad

Projektledare Anna Jägvald var inbjuden till årsmöte hos Fastighetsägarna Mitt-Nord. Diskussionerna kring den framtida innerstaden var livliga. Bland annat pratade man om behovet av fler bostäder i centrala Västerås. 

Fler boende i city ger mer liv och rörelse. Det i sin tur gör att tryggheten ökar, och underlaget för handel och evenemang stärks. Det talades också om att bygga på höjden, om efterfrågan på parkeringar år 2050 samt om solstolar nere vid hamnen. Tack alla fastighetsägare för era idéer!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10


Glöm inte webbenkäten

Det finns fortfarande möjlighet att svara på webbenkäten. Gör din röst hörd på hemsidan.


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.