Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 3 april 2016

Kurs - Med lagen som verktyg

DO bjuder in till en kurs i Göteborg fredagen den 13 maj och lördagen den 14 maj för ideella organisationer som vill stärka det lokala arbetet för lika rättigheter och möjligheter. Civilsamhället spelar en avgörande roll i arbetet för de mänskliga rättigheterna, men många föreningar saknar kunskap och verktyg för detta arbete.

För att stödja civilsamhällets förutsättningar att arbeta för lika rättigheter och möjligheter och mot diskriminering bjuder Diskrimineringsombudsmannen (DO), i samverkan med Sensus studieförbund och lokala antidiskrimineringsbyråer, in till kursen Med lagen som verktyg.

Kursen riktar sig till organisationer som vill lära sig mer om:

  • vad det lokala civilsamhället kan göra för att motverka diskriminering
  • hur diskrimineringslagen och annan lagstiftning kan användas i arbetet för att främja lika rättigheter och möjligheter
  • möjligheter till lokal samverkan i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering

Välkommen till en kurs om hur lagstiftningen kan användas av din förening!

Läs program samt inbjudan här:Med lagen som verktyg_vt16

 


Eldsjälarna bygger, räddar och driver Sverige!

Du missar väll inte att Folkspel åter igen letar efter Föreningslivets egna Eldsjälar. De som gör det lilla extra, men inte kräver någonting tillbaka. Det kan vara den som bakar till kafeterian varje vecka eller den som ser till att alla får vara med oavsett ursprung. Eller någonting helt annat.

Nominera
Men hur går då tävlingen till? Jo, det är enkelt. Eldsjälar nomineras av hela svenska folket, finalister tas ut, röstning sker under hela året och fantastiska eldsjälar vinner i mars 2017.
Det finns fem kategorier, närmare bestämt Integration, Hälsa, Kamratskap, Ledare och Öppen. Det är fritt fram för vem som helst att på aretseldsjal.se nominera sin eldsjäl i vilken kategori som helst.

Så, in och nominera era eldsjälar. Du får nominera hur många eldsjälar du vill – och tipsa gärna dina vänner att också nominera sina eldsjälar.

Just nu kan du läsa sportreportern Patrik Ekwalls krönika om Eldsjälar och hur viktigt det svenska föreningslivet faktiskt är, både för hälsan och gemenskapen. Att alla får känna att de får vara med Läs Patriks krönika här!

Du hittar mer information om Årets Eldsjäl, hur det går till och vilka kategorier du kan nominera inom på vår kampanjsida aretseldsjal.se

____________________________________________________

Män får mest bilstöd

Under den senaste 10-årsperioden har antalet mottagare av bilstöd minskat något rapporterar Försäkringskassan i sitt nyhetsbrev. Från 2011 till 2013 ökade antalet mottagare. Det är fler män än kvinnor som får bilstöd. Ibland uppstår tillfälliga toppar för bilstöd då många omprövningar görs samtidigt.

________________________________________________________________

Handikappförbunden: De svaga drabbas hårt

Handikappförbunden är mycket oroade för hur regeringens nya flyktingpolitik kommer att påverka situationen för flyktingar med funktionsnedsättningar eller sjukdom. Det finns bland annat mycket som talar för att de strängare reglerna för anhöriginvandring kommer att innebära att människor som lämnats kvar för att med anhörigstatus senare kunna ansluta till sin familj, nu kommer att bli kvar i konfliktområden och flyktingläger där situationen vad gäller vård, trygghet och föda är kritisk, skriver Handikappförbunden i en debattartikel som publicerades i Uppsala Nya Tidning den 7 april.

Läs debattartikeln här:

_____________________________________________________

Ny ordförande för Allmänna arvsfonden

Håkan Ceder har utsett till ny ordförande för Allmänna arvsfonden. Han efterträder Pernilla Baralt, statssekreterare hos Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.
−  Jag är glad och stolt över att få leda arbetet i Arvsfondsdelegationen. Allmänna arvsfonden är en oerhört viktig resurs för att möjliggöra utvecklingsarbete i verksamheter för barn och unga, och på funktionshindersområdet, säger Håkan Ceder.

Håkan Ceder har under de senaste åren varit anställd på Socialdepartementet och var regeringens särskilde utredare för bland annat barns och ungas rätt vid tvångsvård.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

_____________________________________________________

Så skyddar cykelhjälmen din hjärna

Nu våras det och många dammar av cykeln och ger sig ut på vägarna. En ny studie visar att det där med cykelhjälm då verkligen kan vara avgörande för hur man ska klara sig om olyckan är framme. För första gången har forskare nu kunnat visa exakt hur risken att få hjärnskador minskar om du bär cykelhjälm.

Läs artikel på SVT Nyheter:

_____________________________________________________

Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens för en bättre hjärnhälsa

Nyligen lanserades hemsidan till Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens som samlar flera av landets främsta experter som verkar för att främja, förebygga och utveckla barns och ungdomars förmåga till skolprestationer, idrott och rörelse – för en bättre framtida hjärnhälsa. Konferensen sker på Karlstad CCC den 3 oktober.

Personskadeförbundet RTP har varit med och initierat konferensen. Via hemsidan nedan kan ni ladda ner fullständigt program samt se vilka organisationer som står bakom detta event.

http://barnhjarnan.se/

_____________________________________________________

Butiker klarar inte tillgänglighetskraven

Butiker ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning och brister kan vara diskriminering enligt lagen. Men trots det lever många butiker inte upp till grundläggande krav på tillgänglighet. Det visar en ny undersökning från Konsumentverket.

Läs pressmeddelande från Konsumentverket här:

____________________________________________________

Ny innovativ behandling av nacksmärta på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus har tagit fram en ny spännande behandlingsmetod av nacksmärta där den virtuella tekniken kommer till användning. Den nya tekniken revolutionerar rehabiliteringen för patienter på den rehabiliteringsmedicinska kliniken, bland annat genom Virtual Reality som är ett par glasögon med en skärm inuti som får patienten att uppleva en annan värld runtomkring sig när glasögonen bärs. I Danderyds sjukhus virtuella värld ska patienten titta på stjärnor på himlen och försöka flytta dem genom nackrörelser. Den här metoden har syfte att träna upp stabiliseringsmusklerna i nacken.

____________________________________________________

DO-anmälningar gällande funktionsnedsättning
har fördubblats

Ny lag om bristande tillgänglighet har lett till att anmälningar om diskriminering mot funktionsnedsättning har skjutit i höjden. Men inget fall har prövats i domstol.

Läs artikel från Dagensarena här:

 ____________________________________________________

Kunskapsnätet söker fler deltagare

Nu har vi haft den första workshopen i Kunskapsnätet. Vilket gäng, vilken helg och vilka underbara diskussioner vi hade. Tusen tack alla deltagare för att ni bidrog så frikostigt med era åsikter, tankar och idéer. Helgen den 23-24 april går den andra workshopen av stapeln i Höör.

Vi söker fortfarande deltagare till workshopsen som kommer att vara den 11-12 juni i Ljungskile och den fjärde den 27-28 augusti i Skellefteå. Vi planerar också ytterligare en workshop i november någonstans i Västermanland eller Värmland.

Om du är intresserad av att delta så skicka in din intresseanmälan till kunskapsnatet@rtp.se

___________________________________________________

Boka in Hjultorget den 24-25 maj

Nu är det cirka 1,5 månad kvar tills Hjultorget 2016 intar Kistamässan. Då får besökarna tillfälle att prova, känna och klämma på det som hjälpmedelsmarknaden erbjuder. Detta tack vare Hjultorgets cirka 90 utställare som visar upp det senaste innovationerna inom hjälpmedel!

Stiftelsen Spinalis och Rehab Station Stockholm kommer att hålla sina Inspirationsdagar på Hjultorget. Vi är stolta över att kunna presentera Louise Hoffsten som tillsammans med Claes Hulting kommer att samtala om blues, livet, en näve grus och horisonter. Andra smakprov ur programmet är Rikard Wicksell som kommer att hålla ett föredrag om att inte låta smärtan styra sitt liv. Det kommer även att finnas möjlighet till lunchyoga båda dagarna.

Alla lokalföreningar har per post fått ett antal broschyrer med information om mässan samt affischer. Vill ni ha fler, kontakta: helena.tiderman@rtp.se

Inträdet är fritt men registrera att du kommer på: www.hjultorget.nu

____________________________________________________

Utskick med material inför jubileumsfirandet

Under detta år fyller Personskadeförbundet 70 år, något som kommer att uppmärksammas på flera sätt. Från att starta som ett riksförbund för barnförlamade till att nu vara en medborgarrättsorganisation är en resa som har mycket att berätta. Det är en spännande utveckling och har samlat många erfarenheter och möten mellan människor som gett en möjlighet att påverka till förändring. Låt oss fortsätta påverka, ha goda samtal och bjuda in till ett kafferep.

För oss symboliserar kafferepet en möjlighet till gemenskap och samhörighet som öppnar upp för det goda samtalet. Varför inte ordna en egen paneldebatt och bjuda in lokala politiker i er lokalförening! Detta är också ett utmärkt tillfälle att bjuda in andra till en trevlig samvaro med goda samtal. Det kan också vara ett sätt att fira RTP-dagen den 23 september.

I nästa vecka kommer alla lokalföreningar att per post få ta del av det material vi tagit fram för Personskadeförbundet RTPs 70-årsjubileum. Det består av en affisch, förslag på inbjudningskort samt servetter. 

Vill ni beställa fler i samband med att ni anordnar en aktivitet går det bra att göra det på: info@rtp.se eller per telefon 08-629 27 80.

____________________________________________________

Kvinnors rättigheter på lätt svenska

Nu finns lättillgänglig information om kvinnors rättigheter! Materialet har tagits fram för att fler ska få kunskap om kvinnors rättigheter, exempelvis skolelever, personer som har begränsade kunskaper i svenska språket, nedsatt syn eller läs- och skrivsvårigheter.

Allt material är fritt att använda i studiecirklar, workshops, diskussionskvällar, undervisning med mera. Ladda hem materialet digitalt här och beställ tryckt material (kostnadsfritt) via: info@sverigeskvinnolobby.se.

_______________________________________________

Bli medlem direkt på hemsidan

Att bli medlem i Personskadeförbundet RTP kostar 250 kr/år för enskild medlem och 330 kr/år för familjemedlemskap. Enklaste sättet att bli medlem på är att betala in medlemsavgiften direkt på vår hemsida. Klicka på den gula rutan "Bli medlem" till höger på hemsidan och följ sedan instruktionerna.

Det går också att betala in avgiften på pg 48 62 02-5. Ange namn, och skada, så får du snart ditt medlemsnummer och mer information om Personskadeförbundet RTP med posten.

Klicka här för att bli medlem via hemsidan.


 

I det här numret.

Kurs - Med lagen som verktyg

Eldsjälarna bygger, räddar och driver Sverige!

Män får mest bilstöd

Handikappförbunden: De svaga drabbas hårt

Ny ordförande för Allmänna arvsfonden

Så skyddar cykelhjälmen din hjärna

Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens för en bättre hjärnhälsa

Butiker klarar inte tillgänglighetskraven

Ny innovativ behandling av nacksmärta på Danderyds sjukhus

DO-anmälningar gällande funktionsnedsättning har fördubblats

Kunskapsnätet söker fler deltagare

Hjultorget den 24-25 maj

Utskick med material inför jubileumsfirandet

Kvinnors rättigheter på lätt svenska

Bli medlem direkt på hemsidan

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...