Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #10. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Projektbeskrivning på G

Snart dags för våra förtroendevalda i kommunstyrelsen att besluta om fortsättningen på "Tyck om din innerstad".

Det märks kanske inte utåt, men projektet "Tyck om din innerstad" är indelat i två etapper. Nu har vi jobbat på ett tag, och etapp 1 är snart avslutad. Det är dags att ta fram en projektbeskrivning för projektets andra etapp. För oss i projektledningen handlar det om att beskriva hur vi har tänkt jobba och vilka resultat vi vill uppnå. 

Vi beskriver aktiviteter som kommande seminarier och torgdialogen i samband med kulturnatten. Vi beskriver vilka teman vi kommer att fokusera på. Dessutom tittar vi framåt och funderar på hur vi ska se till att målbilden omsätts i praktiken. Behöver vi aktörer i city till exempel gå samman om en gemensam handlingsplan?

Projektbeskrivningen kommer upp i KS under maj månad.


Allsång på bussen - en idé som blev verklighet

Tänk om du plötsligt en dag fick sällskap av en trubadur på röda linjen. I Västerås, staden utan gränser, har det faktiskt hänt!

Den här artikeln är en del av en serie som vill vi visa på hur idéer kan få genomslag. Projektets fokusgrupp har efterfrågat konkreta exempel på hur visionsarbete kan ge avtryck. Så varsågoda, fokusgruppen:

Det här hände sig vid den tiden när Västerås fortfarande hade ett gammaldags och inte särskilt populärt busslinjenät. Staden hade dragit igång en process för att ta fram en gemensam vision. "Det borde hända mer i stan, varför inte allsång på bussen!", löd en av idéerna. Hans Näslund, direktör för tekniska kontoret, berättar:

-Vi förstod att det inte bara var allsång som idéställaren var ute efter, utan hela bussupplevelsen. Enkelhet och snabbhet, och sen lite sång som grädde på moset.

Hans berättar hur projekt "SmartKoll" startades, och i augusti 2013 kunde den nya kollektivtrafiken börja rulla på våra gator. Nya linjer baserade på bostadsområden och viktiga målpunkter. Bussar som går så tätt och pålitligt att du inte behöver ha någon tidtabell. I samband med invigningen kontrakterades en lokal trubadur som åkte runt hela dagen och höll, ja just det, allsång på bussen. Ett exempel på hur idéer blir verklighet i Västerås


Hej Maria Reisten!

Maria Reisten, du är ansvarig för ungdomsdialog i Västerås stad och sitter med i samverkansgruppen. (Läs mer om ungdomsdialog i separat artikel). Vad gör Västerås innerstad unik, tycker du?

Det är en stor stad i liten förpackning. Avstånden överallt är rimliga och ändå finns det mesta som man kan tänkas behöva! Dessutom tycker jag Västerås sticker ut vad det gäller att lyfta ungdomar i olika sammanhang.

Vilken är din favoritstad i världen? Vad gör den staden speciell?

Barcelona är en häftig stad med all arkitektur och jag gillar den överaskande designen. En stad som jag ännu inte besökt, men som jag väldigt gärna skulle vilja besöka är Singapore. Att placera ett fartyg uppe på tre skyskrapor som de gjort där är minst sagt överaskande.

Du får besök av en vän som aldrig varit i Västerås. Vad visar du i innerstaden?

Vattnet, både vintertid och sommartid. Att kunna ta skridskorna och åka ut till någon av öarna är precis lika härligt som att kunna njuta nere i hamnen vid Elbafärjan sommartid.

Om innerstaden hade en färg, vilken skulle det vara?

Jag är lite rebellisk och säger alla färger för att visa på stadens mångfald.


Glöm inte webbenkäten

Det finns fortfarande möjlighet att svara på webbenkäten. Gör din röst hörd på hemsidan.

Ring så kommer vi: Miljöpartiet

Tyck om din innerstad har besökt Miljöpartiets gruppmöte. 

Caroline Närhi, politisk sekreterare, var den som ringde och bjöd in.

-Våra medlemmar uppskattade att få tycka till om Innerstadens utveckling. Det var intressant att tänka in ett större område än bara det som idag räknas som citykärnan. En spaning var att citykärnan kanske kommer att förflyttas neråt mot järnvägen i framtiden, vi pratade om hur det i så fall kommer påverka vår bild av Västerås. Namngivna mötesplatser och tillgänglighet utan bil var andra frågor som kom upp.

Tack Miljöpartiet för era idéer! 


Ungdomsdialog, vad är det?

Veckans intervjuperson, Maria Reisten, är ansvarig för ungdomsdialog, en verksamhet som skapar dialog mellan ungdomar och politiker i Västerås. Ungdomskonsulter och SMS-panel är exempel på metoder som används.

Tjänstemän och politiker i Västerås stad kan använda ungdomsdialog för att rådfråga ungdomar inför ett beslut. Till exempel fick ett gäng ungdomskonsulter i uppdrag att utreda vilken typ av spontanidrottsyta som ungdomar i Västerås helst ville ha. Svaret blev: En yta för spontandans!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.