Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyheter


Ökat samarbete mellan EU och Turkiet i flyktingkrisen

I ett försök att stänga människosmuggling av flyktingar och sätta stopp för flyktingkrisen enades den 7 mars EU:s ledare om vilka åtgärder som ska vidtas för att ge klarare riktlinjer för hantering av flyktingar, något som ska möjliggöras med ett starkare samarbete med Turkiet.

Principerna påtrycker bland annat en påskynding av ekonomiska medel som ska stödja Turkiet i sitt arbete att förbättra humanitära förhållanden i Syrien och  vidareplacering av de flyktingar som återskickas från Grekland. För att möjliggöra detta krävs även förändringar i lagstiftning i både Turkiet och Grekland.

Klicka här för att läsa mer 


Ny utlysning om stöd med fokus på integration

EU-Kommissionen och medlemstaterna har fattat ett beslut om en ny stödform 2016 inom EU-programmet Kreativa Europa, detta mot bakgrund av den rådande situationen i Europa.

Stöd gäller för projekt med fokus på integration av flyktingar via konst, kultur och audiovisuella medier. Sista ansökningsdatum är 28 april kl12:00

För mer information och länkar till ansökningsformulär klicka här


Kommande utlysningar

Kreativa Europa med fokus på integration

Öppet nu med deadline 28 april kl 12:00

Interreg Sverige- Norge

Utlysning 4 öppnar den 15 augusti och stänger den 15 september

Socialfonden Väst Sverige

Utlysning 2016:2 förväntas att öppna i juni och stängas i september


Aktiviteter


Träningsseminarium om flyktingkris och kommunikation

3-4 mars anordnades ett träningsseminarium för Europa Direkt kontor runt om i medlemsländerna, även Europa Direkt Fyrbodal deltog i seminariet. Fokus på seminariet var EU-kommissionens prioritering, något som märktes i de work shops som arrangerades under dag ett med fokus på flyktingkrisen och migration, EU:s ekonomiska och monetära union, energiunion och miljö samt den digitala inre marknaden.

Under dag två låg fokus istället på man kan förbättra sin kommunikation, detta gjordes genom work shops med teman hur man når unga, hur man effektivt kommunicerar med lokal media, att prata inför publik samt hur man kan förbättra sin digitala kommunikation.


Praktikant på Europa Direkt

Under våren kommer Fredric Andersson praktisera på vårt kontor i Åmål. Han studerar sista terminen på Internationell kommunikationsprogrammet i Kalmar och kommer att arbeta med att utveckla information för volontärer och hur vi på bästa kan nå ut med information om EU.


Uppträdande om romer på Uddevalla gymnasium

Torsdagen den 10 mars uppträdde musik-och berättargruppen "Som sagt" på Uddevalla gymnasieskola Sinclair. Europa Direkt Fyrbodal stod som arrangörer.

"Som sagt" utgörs av musikern och poeten Pelle Jageby samt berättaren Bennie Åkerfeldt. I åtta år har duon turnerat runt i Sverige, från Skåne i syd till Hälsingland i norr, med sin föreställning "Resande blod". Hittills har det blivit uppemot 500 föreställningar.

Temat i föreställningen är det resande folket, en folkgrupp som även går under namnet romer. Bennie Åkerfeldt är själv rom och under föreställningen växlar han mellan att berätta om upplevelser som hans släkt och han själv har varit med om, samt att berätta om romernas historia i Sverige.

Under dagen på Sinclair blev det två föreställningar, för två olika elevgrupper, cirka 100 elever. Europa Direkt ansvarade över inledningen och visade bland annat en videohälsning från Soraya Post, som är ledamot i Europaparlamentet och rom. I videon berättade hon bland att om sina erfarenheter och sin uppväxt i Sverige.

Föreställningen "Resande blod", väckte både tankar och känslor hos gymnasieeleverna. Efter båda föreställningarna kom flera av dem fram till Bennie och Pelle för vidare frågor.


Seminarium om investeringsplan

Torsdagen den 10 mars anordnade Europa Direkt Fyrbodal tillsammans med EU-kommissionen i Sverige samt Åmåls kommun ett seminarium om EU:s investeringsplan. Seminariet riktade sig till kommuner i Fyrbodal och Värmland samt till näringslivet.

Talare var Michael Karlsson (s), kommunalråd Åmåls kommun, Jens Matthiessen, EU-kommissionens representation i Sverige och Alexander Schenk, Europeiska Investeringsbanken i Sverige. En paneldebatt med Svenskt Näringsliv, Cleanergy AB, Åmåls kommun samt Karlstads kommun genomfördes även.

Seminariet var uppskattat bland deltagare och arrangörer och bjöd på en bra diskussion. Vi ser fram emot en spännande utveckling av vad detta kan bidra med till regionen framöver!


Atlasutbyte med Masindi Secondary School i Uganda

Elever på Campus väst i Lysekil har i två veckor varit på Masindi Seconday School i Uganda genom ett Atlas utebyte, ett initiativ som är till för att eleverna ska stärka sina kunskaper och erfarenheter att samarbeta med andra unga runtom i världen. Eleverna fick under dessa veckor följa med på lektioner och ta del av en helt ny typ av vardag. De är nu tillbaka i Sverige med många nya erfaranheter och vänskaper.

Vill du veta mer om elevernas tid i Uganda kan du läsa om den på deras blogg


Biblioteket tipsar

Turkarnas land: anatoliska porträtt
Tomas Andersson och Stefan Foconi (2010)

Turkarnas land är en resebok där Tomas Andersson och Stefan Foconi har rest genom hela Turkiet och samtalat med allt ifrån cafégäster till politiker och busschaufförer. Anekdoter och historia flätas samman i boken som skildrar författarnas berättelser av vad de såg och hörde väl förankrat till landets rika historia och dess mångfald. Boken är högaktuell utifrån dagens konflikter och det Turkiet som nu formas.


Visst du att Västra götaland har ett kontor i Bryssel?

Västra Götalandsregionen har ett kontor i Bryssel med uppdrag att marknadsföra, intressebevaka, informera och delta i nätverk som är av betydelse för Västra Götaland. Läs mer här.


Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.