Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #9. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Lögastrand - en idé som blev verklighet

Lögastrand är västeråsarnas sommarparadis. Mälarens ljumma vatten lockar till bad och de stora trädäcken inbjuder till grillning och skönt strandhäng. Idén om en central strand har visserligen grott länge, men den fick verklig fart i en visionsprocess!

"Går det verkligen att ordna en strand på Lögarängen?" Jodå, i juni 2013 invigdes Lögastrand. Under våren hade 220 lastbilslass med sand fraktats dit. Marken under stranden har dålig bärighet, så 250 stycken 18 meter långa pålar håller bryggorna på plats.

Foto: Pia Nordlander, BildN

Under framtagandet av Vision 2026 kom den, idén: "Vi vill ha en Playa del Lögarängen med palmer". Sagt och gjort, kommunens tjänstemän skötte planeringen, våra förtroendevalda budgeterade in satsningen och nu ligger stranden där, komplett med palmer och allt. Ett konkret exempel på hur en idé blir verklighet. I kommande nyhetsbrev ska vi berätta om allsång på bussen och ta en titt på Löga skejtpark.


Hej Asko Heikkinen!

Asko Heikkinen, du är affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klövern och sitter med i samverkansgruppen som representant för fastighetsägarna i Västerås city. Vad gör Västerås innerstad unik, tycker du?

Allt är i närheten. Nu när våren kommer så lever staden upp och fylls av människor.

Vilken är din favoritstad i världen? Vad gör den staden speciell?

Västerås är alltid hemma. I världen så är det New York med sin puls och mångfald men det finns också oaser att bara vara på. Storstad med små rum för att bara vara är en viktig kombination för mig.

Vad berättar du om Västerås innerstad för en person som aldrig besökt Västerås?

Det är staden där det händer massor, samarbete mellan alla aktörer över alla gränser fungerar. Restauranger, butiker, kultur och idrott allt finns i stadens centrum eller i närheten.

Hur doftar det i Västerås innerstad? 

Staden luktar samverkan och viljan att tillsammans skapa framtidens stad.


Stor är inte alltid bäst!

Jan-Olof Bergold tycker om sin innerstad! Han har skickat in detta förslag på en bättre innerstad - i form av ett försök till en limerick:

Politikerna i Västerås hävdar envist att stan måste växa och bli stor

Dess invånare vill dock leva i en måttfull stad - just i den vi bor

En stor stad skapar köer, buller, stress och trängsel

Vem vill leva i ett sådant fängsel? 

Nähej - livskvalitet är en nära stad, kanske med en guldkrog och ett skattekontor

Samverkansgruppen har träffats

Samverkansgruppen är styrgruppens förlängda arm. Under mötet den 31 mars diskuterades bland annat teman för det fortsatta arbetet samt programmet för nästa seminarium, den 11 maj.

Illustration: Tobias Flygar

Gruppen bearbetade de teman som fokusgruppen kommit fram till vid sin workshop. Att innerstaden ska innehålla mötesplatser och ett rikt utbud som är tillgängligt stora delar av dygnet och året, det var alla överens om. Samverkansgruppens deltagare lyfte också det mänskliga perspektivet, känslor och bemötande som viktiga parametrar att ta med i målbilden. Tack samverkansgruppen för det strålande arbete ni gör!


Offentlig konst i blickfånget!

Foto: Pia Nordlander, BildN

Runt om i Västerås finns massor av offentlig konst. En som har koll på den är Lina Ahtola, intendent för offentlig konst i Västerås stad. Projektledarna Anna och Linnea träffade henne för ett samtal. Konst behöver inte bara vara skulpturer, menade Lina, och berättade om konstnärer som arbetar med gestaltning i en större skala. Hon berättade också om pågående projekt där konstnärer arbetar med de sociala aspekterna i ett område. 

Kort sagt: Konsten bidrar i högsta grad till en levande innerstad. Tack Lina för ett intressant samtal!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.