Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Foto: Malin Nuhma, ur Alla sorters matbröd - från bondbröd till bagels

Vi välkomnar våren! 

Nu hägrar påsklovet och det är hög tid för extra allt av både påskbrödsbak och våffelfest. I år sammanfaller högtiderna så låt oss frossa i påskharar, söta muffins och nygräddade våfflor.

Som nyttig motvikt har vi talat kornkärnor och hälsa med docent Anne Nilsson, Lunds Universitet. Och om volontärarbete med matlagning på språkcafé med Kristina Eriksson i Göteborg. Och så berättar vi om mässan i Uppsala där ALLA älskade hembakat! Dessutom har vi fått ett "vuxet" chokladbollsrecept från Rebecca Stenvall i Ljungskile, som vill lyfta chokladbollen som en hyllning till sin man.

Vi bjuder naturligtvis på några nya bakrecept också - med påskinspiration.  Scrolla ner och du hittar både ditt och datt. Och så har vi bakat muffins i ätbara formar och kikat på Postens nyaste frimärken med fokus på nordisk ?.. mat.

Att Fika är populärt och inte minst som ett helsvenskt begrepp i marknadsföringssyfte. Nu är också The Capital of Fika satt på den västsvenska turistkartan. Läs mera längre ner!

Varma vårhälsningar 

Birgit Nilsson Bergström 

Påskbaka

Du bara måste baka de här söta små hararna till påsk! Den karlsbaderliknande degen passar perfekt att forma hållbara figurer med och bullarna blir såå goda! Smakar lagom sött från vanilj och vit sirap... Receptlänken finns när du klickar på bilden.

Rekommenderar också de här goda påskmuffinsen.... och så denna friska och goda sockerkaksklassikern med smak av citron. En rykande färsk, forfarande ljummen sockerkaka är en klart underskattad delikatess till fikat!

 

Söta små påskharar . Foto: Peter Kam
Anne Nilsson, forskare bakom nya kornstudien i Lund, där man serverat kornspäckat bröd.

Ät mera korn

Det har sagts förut och vi säger det igen – fiberrika korn är rena hälsomaten. Hela kornkärnor kan förebygga både fetma, hjärt- kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Stabilare blodsocker, mindre aptit och längre mättnad!

Läs om Lundastudien med Kornbrödet som publicerades under hösten...

Alla älskar hembakat - mässa i Uppsala

Besökarna på Alla Älskar Hembakat-mässan 12-13 mars i Uppsala var underbart frågvisa, glatt sötsugna och väldigt intresserade. Hembakningsrådet var på plats med info och en Sockerskola. Här fick man dofta, smaka och diskutera användningsområden för brunt socker & sirap. Som t ex att mörkt muscovadorörsocker älskar choklad och att rörsocker strö är perfekta toppingen på kanelbullar. Vi hade också en programpunkt på scenen; ett kåseri om Fika.

Läs mera här...

 

 

Kristina Eriksson, volontärarbetare och kokboksförfattare. Foto: Anna Clarén

Volontär på språkcafé

- Jag såg en lapp på biblioteket om språkcafé och gick dit, börjar Kristina sin berättelse om hur det kom sig att hon började volontärarbeta bland nyanlända.

- Där träffade jag flera kvinnor som berättade att de lagade mat på fredagar. Och det visade sig vara väldigt trevligt, berättar hon. Kvinnorna lagade mat från sina olika hemländer. Det var paj från Kosovo och små stekta knyten med myntasås från Armenien. 

Läs mera här...

Vandra i Fikats huvudstad

Att Fika innebär så mycket mer än bara äta och dricka gott. Att Fika, the swedish way, är en viktigt del av vårt kulturarv som lyckosamt kan användas som turistmagnet eller för export.

Nu har kafétäta Alingsås utropat sig till The Capitalof Fika. Från 2/4 erbjuds guidade Fikavandringar med många provsmakningar och 7 sorters kakor att ta med hem. Vandringarna hålls sedan nästan varje vecka ända fram till 29/10. Alingsås har, ända sedan 1700-talet, ovanligt många konditorier och fortsätter nu att utveckla sig som the Fikadestination. Kafeérna samarbetar också med stadens boenden som erbjuder specialarrangemang på temat Fika.Läs mera på www.kafestaden.se 

Rebecca med passion för chokladboll

Det kom ett mail från Rebecca Stenvall i Ljungskile med en önskan. Hon ville lyfta chokladbollen, ge den en egen dag och helst den 19 januari, dvs Henrik-dagen. Den skulle tillägnas hennes man.

Läs vidare här och få receptet på en riktigt vuxet smaskig chokladboll á la Rebecca...

Rebecca Stenvall experimenterar gärna med chokladbollsrecept
Postens nya frimärken avbildar nordisk matkultur. Till höger en annan variant som visar mat som vi äter i Sverige idag, dvs internationell mat.

Baka i ätbar form

Nu finns bakformar som man kan äta upp. De består av majs-, potatis- och risstärkelsesamt färgämnen från rödbeta och svart morot. De är svagt rosa eller kraftigt ljusblå/turkos. Formarna kommer från Dr Oetker (finns nu inom ICA, Coop, Bergendahls).

Vi har provbakat vanliga sockerkaksmuffins och noterar att gräddningstiden blir någon minut längre, precis som rekommenderas på förpackningen. Dessutom bör man placera formarna på bakplåtspapper på plåt. De blir lite fuktiga i botten under gräddn ingen och då behövs papperet. Annars kan de fästa vid plåten. Använder man muffinsplåt, lyfter man upp formarna efter gräddningen och låter kallna på ett galler, täckt med bakplåtspapper.

Formen är fjäderlätt, men ger bakverket lite krispigt tugg när man biter. Och trots att kaloriinnehållet är försumbart, ger den på nåt sätt lite extra mättnadskänsla.