Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #7. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vilken succéstart!

Kunniga föreläsare, en alert publik och ett intressant ämne är ingredienserna för en lyckad kväll.

Startseminariet på Stadshotellet förra onsdagen lockade ungefär 150 personer. Här kan du se några bilder från kvällen. 

Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, hälsade välkomna och inledde kvällen med att berätta om ett minne av hur hans mamma köpte fläskkotletter på Sigma-livs för 1 krona styck. Nu för tiden köper vi kanske inte så mycket livsmedel i city, men vi stoppar i oss desto mer på caféer och restauranger, menade han.

Han uppmanade också oss västeråsare att utforska vår egen historia, hur många visste till exempel att de första skisserna av stadshuset visade ett hus utan torn? Avslutningsvis poängterade han att ett mål som man är överens om är avgörande för vad man kan åstadkomma. Därför är ett sådant här projekt viktigt.

Foto: Mari Kedevik
Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektör, berättar om sin innerstad. Här finns stor variation av stilar och känslor. Foto: Mari Kedevik

Rum, golv, skala och kanter

Thomas Hellquist, professor i arkitektur, uppmanade oss att bli medvetna om de kvaliteter som finns i innerstaden och förgylla dem.

Rummet var ett nyckelbegrepp under föreläsningen. Ett rum kan definieras på många sätt, vilket Thomas visade genom en mängd bilder. Rummet kan ha väggar, men det kan lika gärna handla om träd, pollare, lyktstolpar eller kantsten som skapar känslan av rum. Skalan är avgörande för att människor ska trivas i rummen och vilja vistas där. Rummen i en stad kan ofta upplevas som stora och ödsliga. Genom att skapa många mindre rum uppstår platser som människor kan annektera, göra till sina. En viktig uppgift för kommunen är att skapa bra rum för de resurssvaga. 

Ett vackert golv, omsorgsfullt lagt, är välkomnande, menade Thomas. Vi måste bjuda in de gående och ge dem goda villkor. Slutligen ska vi lägga fokus på gestaltning av kanterna. Människor tenderar att söka sig till kanterna av stadsrummen, det är där man vistas och vilar.


Konsumenter är vi allihopa

Sofia Ulver, docent i konsumentkultur, menade att man måste titta på människan som konsument för att förstå henne. 

Sofia utgick från tre statusvärden för dagens konsumenter: Autenticitet, som handlar om strävan att komma tilbaka till äktheten som fanns när vi fortfarande brukade jorden själva. Nygrönhet som innebär fokus på ekologi, hälsa och etik. Slutligen deltagarkultur, det faktum att människor vill koppla ihop sig, både digitalt och fysiskt.

Många näringsidkare strävar idag efter att vara unika, men när alla vill vara unika på samma sätt blir det istället en ökad likriktning. Sofias råd var att vi ska tänka "Vem vill jag vara olik tillsammans med?" och skapa en tillsammansbubbla med aktörer som stärker varandra.

Sofia menade också att maten definierar människan idag. När handeln med varor över internet ökar kommer restaurangnäringen fortfarande att stå stark i våra stadskärnor. Behovet av att äta tillsammans är grundläggande. I framtiden kommer vi att se restauranger som "ankare" i vår innerstad.


Innerstadsquiz med kluriga frågor

Under seminariet bjöds besökarna in att delta i en innerstadsquiz. Ett fyrtiotal lag deltog i tävlingen och vinnande lag lyckades få nio av tio rätt, en bedrift då frågorna var riktigt svåra! Stämningen var hög i salen. Det digitala verktyget Kahoot gör att de tävlande i realtid kan se vem som leder tävlingen, något som uppenbarligen sporrade.


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6

 

Många nya ansikten!

Maria Fors, VD för citysamverkan, talade under sin treminutare om vikten av samverkan. Hon var särskilt glad över att hon inte kände igen alla i lokalen. Vi i projektgruppen kan bara instämma. Vi hoppas att det här seminariet gav mersmak och att vi får se er igen vid kommande evenemang. Nästa seminarium kommer att äga rum den 11 maj.


Kulturella apor

Människan är en apa bland andra apor, menade Anders Lerner, direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, i sitt anförande. Det som skiljer oss från våra släktingar chimpanserna är vår förmåga att skapa myter och föreställningar. Anders utgick från vårt behov av att dela upplevelser med andra, och menade att kulturbyggnader påverkar hur vi ser på en stad. Här kan vi ta ut svängarna!


Sms:a om din innerstad

Det finns alltid möjlighet att lämna snabba synpunkter på innerstaden med ett sms till 71120. Skriv INNERSTAD mellanslag och därefter din synpunkt. 


Kompost eller lapptäcke?

Den lokala konstnären Jennifer Espling ville se ett decentraliserat centrum. Staden ska vara som ett lapptäcke eller en kompost där oväntade saker kan hända. Utvecklingsområden som Kopparlunden och stationsområdet är steg i rätt riktning, menade Jennifer under sin treminutare.


Ungdomsdialog har ordet

Sandra och Victor från Ungdomsdialog gav under sin treminutare en bild av hur ungdomar ser på sin innerstad. Fler ställen där ungdomar kan träffas, särskilt på kvällstid, stod högt på önskelistan liksom grillplatser, vegetarisk mat och en utveckling av Vasaparken och Lögarängsområdet.


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.